CAFÉ DE GOUDEN BAL  Wie heeft er niet af en toe heimwee naar de gemoedelijke café's van vroeger? Eenvoudige lokalen waar de dokter en de diender elkaar ontmoetten, zonder neonreclame en megawatt geluidsinstallaties.
Vriendelijke kasteleins met voldoende levenservaring om jan-en-alleman te kunnen hanteren.
Er zijn niet zo veel meer van die café's.

Wanneer je dan toch zo'n onvervangbaar monument ontdekt, past daar een eerbiedige houding.
Zoiets moet gekoesterd worden en voor het nageslacht bewaard blijven.

Zo'n café is De Gouden Bal in Eindhoven. Wie binnenstapt ervaart de nostalgie. Het in de loop van vele jaren gebruinde interieur omvat meubilair van gevarieerde en onduidelijke herkomst, de wanden gaan schuil onder de vele trofeeën van lang vergeten hoogtepunten, de tapkast mag nog steeds "tapkast" heten.
De ruimte wordt gedomineerd door een grote open haard, die bij kil weer aangename straling geeft en bij betere weersomstandigheden vooral de gezelligheid dient. Ook niet over het hoofd te zien is het monumentaal biljart.

(plafond)Vergis U niet, hier heeft niet een vakkundige binnenhuisarchitect van een van de grote brouwerijconcerns een kunstmatig oud-aandoend interieur geschapen, dit is allemaal echt en in de loop van vele tientallen jaren gegroeid.


(plaatje café) Wie door de Hoogstraat in Eindhoven komt loopt de kans dit café over het hoofd te zien.
Het keurig lichtgrijs geschilderde pand met zijn lage gevel en pannendak vertoont weinig uiterlijke kenmerken van een horecagelegenheid.
Een bescheiden uithangbord zonder verlichting, slechts een onopvallende verwijzing naar het binnen verkrijgbare biermerk. Toch is dit het oudste café van Eindhoven. Uit oude geschriften blijkt dat al in 1730 hier een herberg gevestigd was. Gunstig gelegen tussen de stad Eindhoven en het dorp Gestel, was het een prima uitspanning waar voerlui aanlegden en de paarden op de binnenplaats rust gunden. Zelf konden ze intussen ook weer wat op krachten komen met de nodige drank.

Bij het café werd later ook een beugelbaan aangelegd. Daaraan dankt de zaak waarschijnlijk de naam "De Bal", die al in 1827 in gebruik was. Pas in 1881 gebruikt de kastelein de naam "De Gouden Bal", waarschijnlijk om zijn zaak van andere beugelherbergen (die meestal ook een naam met "Bal" hadden) te onderscheiden.(Wim) Vandaag de dag is de herberg nog steeds in trek, maar nu als buurtcafé. De zaak wordt gedreven door Wim Rooijakkers, die enkele jaren geleden de leiding van zijn moeder Elly Verbeek heeft overgenomen.


(Elly) Elly heeft het café sinds 1960 gedreven. Haar 40-jarig kasteleinsjubileum mag uniek genoemd worden. In het café wordt een sfeer geschapen waarin de stamgast en de toevallige bezoeker zich thuis voelen. De zaak geeft je het gevoel in een soort tweede huiskamer te gast te zijn. Er is een goed borreluur, er wordt een stevige partij gekaart en er worden regelmatig activiteiten georganiseerd.In deze ambiance is ook Jazzpodium De Gouden Bal thuis. Georganiseerd door enkele enthousiaste muzikanten wordt hier regelmatig door Eindhovense jazzbands opgetreden.

  (bier) De Gouden Bal is alle dagen geopend vanaf 15:00 uur. 
 Op aanvraag is er gelegenheid voor besloten feesten.


   Café de Gouden Bal, Hoogstraat 112-A, Eindhoven
T: 040 - 244 53 32
M: 06 - 55150487
E: Wim Rooijakkers


Valid HTML 4.01 Transitional